Memto's

De datum staat op mijn hart geschreven, 26 januari 2017. De datum dat mijn beste vriend plotseling overleed. We zagen elkaar de laatste tijd minder dan voorheen. Er was een hoop veranderd. Vroeger reden wij na het stappen elk aan onze eigen kant van de randweg in Haarlem samen naar huis. Elk ons eigen pad, maar elkaar scherp in de gaten houdend. Die paden namen op latere leeftijd steeds meer afstand van elkaar. Maar het op elkaar letten is pas 26 januari 2017 tot een eind gekomen.

Naast de ervaring van intens verdriet is mij veel opgevallen in de periode die volgde. Als jonge kerel was hetgeen waar ik het voornamelijk zwaar mee had tijdens de ceremonie de angst om in tranen uit te moeten barsten waar iedereen bij was. Het was een interne strijd met het ego dat alle pogingen tot daadwerkelijk verdriet ervaren en verwerken verhinderde. Het ego rouwt niet, het ego lijd. Het verwerken van het verlies begon eigenlijk pas toen zijn as 3 maanden later beschikbaar werd. Het wegrennen was niet meer mogelijk, er is niks zo definitief als een zakje as. Ineens begon mijn ziel met al zijn emoties door de sluier van mijn ego heen te breken. Ik was in rouw. Maar wel een beetje te laat, we waren 3 maanden verder en er sprak eigenlijk niemand meer over wat er gebeurd was. Alle begeleiding was verdwenen. 

Het internet afstruinend kwam ik overal dezelfde urnen en assieraden tegen. De schijnbaar emotieloze en onpersoonlijke bedrijven in een enorm wir war van aanbod gaven mij allerminst het gevoel waar ik naar zocht. Op het moment dat ik daadwerkelijk het plastic zakje met de as van mijn vriend in handen kreeg wist ik dat dit allemaal anders zou moeten kunnen. Uit een moment van inspiratie gevoed door verdriet maakte ik van keramiek zijn voorletter vermengd met zijn as. Het resultaat was zo krachtig en troostend, dit was het gevoel waar ik naar op zoek was. Zijn as dansde als een wolk van herinneringen door de glasachtige laag. Ik stelde het op in een doosje om naar te kijken maar merkte dat het ook heel fijn was om vast te houden. Het beeldje gaf mij steun omdat het mij de mogelijkheid gaf mijn emoties en herinneringen te projecteren in iets dat ik zelf gemaakt had en kon vasthouden. Al gauw waren er mensen in de omgeving die liever zo’n persoonlijk gedenkteken ontvingen dan een zakje as.

Dit kon hier niet stoppen. Dit zou de leegte kunnen opvullen voor mensen die al dan niet “te laat” in rouw raken. Hoe mooi zou het zijn als iedereen zelf thuis een gedenkteken zou kunnen samenstellen? Als iedereen over deze mogelijheid van troost kon beschikken? Iets dat de onzekerheid kan wegnemen bij mensen die niet weten wat ze met as willen doen. Iets dat families samen zouden kunnen samenstellen zodat het naast een gedenkteken ook als een soort rouwverwerking kon dienen. Maar het zou meer dan dat kunnen zijn. Het zou een merk kunnen zijn van ervaring met verdriet, van steun en service. Van duidelijkheid, persoonlijk contact, kwaliteit en eerlijkheid. Een baken van licht in een tot nu toe grijze markt.

Na veel werk kan ik 30 september 2017 zeggen dat mijn verdriet mij geinspireerd heeft tot een bedrijf waar ik trots op ben. Memto’s biedt de mogelijkheid om online of thuis een persoonlijk MemorialToken samen te stellen, een Memto. Er kan gekozen worden uit verschillende vormen, texturen, bedrukkingen, kleuren en asverwerking. Elk ontwerp wordt met de hand gemaakt en in een luxe opsteldoos geleverd. Vooral trots ben ik op de Memto’s thuisbezoeken. We bieden hiermee de mogelijkheid tot het samenstellen van een Memto in de huiselijke sfeer. Iemand van Memto’s met ervaring met verlies komt dan langs met een koffer vol met voorbeelden en mogelijkheden en helpt bij het samenstellen. We zijn nog piepjong maar onze visie is groots. Wij geloven erin dat we een verschil kunnen maken en mensen een nieuwe manier van troost en verwerking kunnen bieden. Maar ook dat de Memto’s roos een symbool van hoop en herkenning kan worden voor mensen die overvallen worden met zoiets definitiefs als as.

” Na mijn laatste punt kijk ik opzij en zie mijn vriend lachen op zijn kaart. De Memto’s roos schijnt in zijn herinnering. Hij lijkt het goed te keuren, we letten schijnbaar nogsteeds op elkaar… “

3 Comments

  1. Wat een prachtig verhaal. Wij wensen jullie heel veel succes met jullie bedrijf of zo op een heel bijzondere manier invulling te geven aan het verwerken van jullie eigen verdriet. Uiteraard willen wij ook graag een Memto als aandenken aan jouw beste vriend en onze neef.

    1 oktober 2017 at 19:18
  2. Jeetje Tim, wat een bijzonder stuk! Ontroerend mooi, weer! Want dat had je tijdens de uitvaart ook zo mooi verwoord, en dat Memto’s daaruit voort is gekomen vind ik heel mooi! Youri zou zo trots zijn geweest op jullie, zeker weten! Ik hoop dat heel veel mensen gebruik gaan maken van jullie creaties om hun geliefden bij zich te hebben op deze manier. Ik wens jullie heel veel succes! Hij kijkt vast over jullie schouder mee!

    1 oktober 2017 at 19:24
  3. Ik mis hem nog elke dag, de pijn in onverdragelijk, deze jongen Had zo een goed hart en genoot van het leven. Tis zo van em afgenomen. Me grote broer me beste vriend me steun en toeverlaat… Hij staat altijd in me hart geschreven. Ik mis hem zo en hou zielsveel van deze jongen Was hij nog maar hier beneden bij ons…

    2 oktober 2017 at 10:19

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close

Winkelmand